Ahogy a szurkoló látja, érzi és gondolja

NB1Blog

NB1Blog

Mennyiben bravúr a Ferencváros továbbjutása?

2020. augusztus 27. - nb1er

Változnak az idők, és nekem az az érzésem, hogy Thomas Doll Ferencvárosának egy-egy felvillanása jobban tűzbe tudott hozni, mint az EL-ben menetelő vagy a BL-ben vitézkedő zöld-fehérek eredményei. Tényleg van minek örülni vagy bennem, a szurkolóban van a hiba?

Ha valaki azt mondja mondjuk két évvel ezelőtt, hogy unott vállrántás lesz a reakcióm a Celtic - Fradi 1:2-re, akkor azt megmosolyogva elküldöm egy szép darab almáért a zöldségeshez. Milyen szerencse, hogy ez nem történt meg, így most nem kell bocsánatot kérnem tőle az udvariatlan szívességért.

Ami azt illeti, le a kalappal a magyar futball művek előtt! 

A Ferencváros Celtic elleni játéka példátlan magas minőségű volt a magyar közegben edzett csapatokéhoz képest. Külön kiemelném azt a fegyelmezettséget, amire aztán végképp nem nagyon szokott példa lenni hazai szinten. Annyira, hogy amikor az interjúkban egy edző vagy szakértő azt mondja, hogy X csapat fegyelmezetten védekezett, akkor a Fradi tegnapi formájára vajon milyen szót is lenne ildomos használni? Nagyon fegyelmezett? Szuperkoncentrált? Gigatudatos? Úgy állták a Celtic rohamait, hogy közben egyáltalán nem szabálytalankodtak veszélyes távolságon belül. Ez a teljesítmény páratlan, láttunk már ennek hiányától magyar csapatot elbukni, például a Debrecent a BATE ellen. 

Ebben a kiírásban a Fradi eredménye feltűnő, de nem kiemelkedő: kerete európai mércével már a középmezőny alján kopogtat, ami szintén annak igazolása, amit a Djurgarden elleni meccs kapcsán már megjegyeztem.

Mégis savanyú a szőlő, de ez már az én bajom

Számomra azért nem átélhető a Fradi sikere, mert (és most kommenteljetek bátran dinkának) nem látom mögötte a "nemzeti" fedezetet. Nem látom azt, hogy tehetséges magyar játékosok tolakodnának a Fradi körül, akik bevethetőek lennének magasabb szinten. Hogy amikor a Fradi nyer, akkor legyen valami hamisíthatatlan hazai íze a dolognak, ne pedig az a mesterséges aroma rángassa az arcomat, amiben a zöld-fehér címert pácolják már évek óta.

Szerintem ez a keret ebben a formában (mondjuk a ZTE elleni pihentetéssel) hasonlóan eredményesen veheti a következő kört is a BL-válogatóban.

További magyar focis írások itt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1fan.blog.hu/api/trackback/id/tr7616179098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babo0410 2020.08.28. 09:11:07

Ez a cikk nagyon elfogult lett. A magyar bajnokság ugyanolyan nulla, mint volt korábban is. A Fradi sem lett jobb, hatalmas nullák voltak. Csak a Celtik is annyira alulteljesített, hogy fel se tűnt, hogy a Fradi milyen gyenge. És az a baj, hogy a magyar bajnokságot mesterségesen, állami pénzekből tartják fenn, és máshonnan, fontosabb területektől veszik el, mert a főnök szereti a focit. Szeresse a saját, és ne a nép vagyonából.

clemens 2020.08.28. 09:11:16

Valaha nagy Fradi szurkoló voltam (még a Nyilasi-Ebedli korszakban), de már csak felületesen követem a történéseket. Amikor tegnap reggel az Index három fekete játékos képével hozta a győzelem hírét megállapítottam hogy ez a csapat számomra már nem Fradi, nem magyar, már nem érdekes.
Ez egy üzleti vállalkozás, sok sikert nekik, de én ezzel már nem tudok érzelmileg azonosulni.

nb1er 2020.08.28. 09:12:42

@babo0410: Szerintem hasonlóan látjuk, ezért is hívom magyar futball műveknek. A játékkal kapcsolatos észrevételed pedig szintén ül, annyira talán nem is elfogult :)

nb1er 2020.08.28. 09:13:24

@clemens: Utolsó sor 1 az 1-ben

buszrajongó 2020.08.28. 14:46:44

A gond ezzel az egésszel annyi, hogy bármelyik csoportkör eléréséhez legalább egy ilyen keretre van szükség. Ez a pénz azonban csak a csoportkör elérésére elég, ahhoz, hogy onnan is továbbjusson a csapat, még több pénz kéne. Ha tehát a csapat idén is bejut a csoportkörbe, akkor is legkésőbb az év végén befejezi a kupaszereplést. Az idényből ekkor hátravan még öt hónap, a csapat viszont marad, azt továbbra is fizetni kell, de az NBI és a Magyar Kupa megnyeréséhez ez a keret már túl erős, azt meg lehet nyerni ennek a pénznek a kétharmadából is, legfeljebb tíz helyett négy pont előnnyel. Januártól kezdve tehát a csapat fölöslegesen sok pénzt visz, ráadásul közpénzből.

Broad 2020.08.29. 07:46:06

Soha nem voltam Fradi szurkoló, sőt - Újpesté volt a szívem, táncolj Törő. De régen, amikor még Nyilasi és társai, de még később is szurkoltam nekik, ha nemzetközi kupába mentek,. pl. amikor az Ajaxos menetelés volt. De ugyanúgy szurkoltam más Magyar csapatnak, ha kikerült a nemzetközi porondra, de most... Amióta politikai hovatartozás dönti el, hogy ki mennyi állami pénzt kap, és olyan csapatok tűntek fel az NB I.-ben, akik korábban megye II.-ben küzdöttek, valahogy érdektelen lett az NB. I. Tudom a régi rendszerben is állami pénzek voltak, de akkor minden állami volt és akkor Magyar tehetségeket láttunk felnőni, most meg alig látni tehetséges Magyar fiatalt a pályákon, a helyüket átvették 2. osztályú külföldi sztárok . Szóval nem, már nem tudok szurkolni senkinek a nemzetközi kupákban.

laci_52 2020.08.29. 07:50:55

A továbbjutás nagy bravúr, sok pénzt is hozott, de mivel alig van magyar játékosa, ez már nem az a szerethető Fradi, amelyikben Albert Flóri, a "Császár" bűvölte a bőrt. Mostanra ez csupán egy üzleti vállalkozás.

Nancsibacsi 2020.08.30. 20:18:37

Kéziben a Szeged vagy a Veszprém BL meccsein se sok magyart látni - szóval ez a nemzetközi foci, ez ilyen dolog. Fociban a PSG-ben BL döntőben volt kb 2 francia (nyilván mindkettő néger). Nem kell ezen meglepődni.
Aki magyar játékosokra izgul, az nézzen NB2-t.
süti beállítások módosítása