Ahogy a szurkoló látja, érzi és gondolja

NB1Blog

Kuttor-ügy: régvolt botrányok pusztító öröksége köszönt vissza ránk

2020. július 01. - nb1er

Magyar lelátón és pályaszélen ritkán látható őszinteséggel vállalta fel érzéseit és gondolatait Kuttor Attila, a Mezőkövesd vezetőedzője, miután csapata kikapott a kieséstől menekülő Debrecentől.

A nagy tavaszi szünet után a szezon meglepetés csapata sorra hullajtotta el az értékes pontokat, majd elestek a kupadöntőben és végül lecsúsztak a dobogóról is. Kuttor Attila a Debrecen elleni meccs után fakadt ki az M4Sport kamerája előtt, amire az egész ország felkapta a fejét. A szakember ízes gondolatait az MLSZ 2 millióval büntette. (forrás) Nem a sportember véleményének vagy a Szövetség állásfoglalásának kritikája következik, hanem a szituból fakadó szurkolói gondolatok megszelídítésére teszünk kísérletet. 

Elég sok NB1-es mérkőzésre járok, ráadásul több csapat lelátóján is volt szerencsém megfordulni mostanában, és szeretek beszélgetni a szurkolókkal is. Meg odafigyelni a lefújás utáni boldog vagy éppen csalódott beszélgetésekre... is. A tavaszi hajrá alaposan felpaprikázta a szenvedélyt, így a szurkolói fantáziát, miáltal rengeteg összeesküvés ütötte fel a fejét, hogy miért éppen a Paks fog majd kiesni, és persze arról is, hogy vajon miért szenved a Mezőkövesd. Ez egy tapasztalás, simán ellenőrizhető a közösségi médiában és a legtöbb szurkolói kocsmában.

Az odalett bizalom beszél mindenkiből

A kövesdiek vezetőedzőjének gondolatait értelmezve közel kerülünk az egyszeri szurkoló hiedelemvilágához, aminek egyik legerősebb démona a folyamatos kétkedés. Mert a magyar lelátó szurkolója bizony nem felejti el azokat a régi szép időket, mikor a szakadék stadionokban szemet bántó vergődések közepette sorra születtek a bizarr végeredmények. A szurkolói szív nem felejt és nagyon fáj neki, ha visszaélnek a bizalmával. Ez a bizalomvesztés köszönt és köszön vissza újra és újra, fordulóról fordulóra, bérletről bérletre. A szurkoló gyakran már maga se hiszi el, amit lát. Feltámad a csapat a 94. percben? Elmegy a 2 gólos előny? Ígéretes forma után kikapnak ötször? A történelmi események ismeretében sajnos nem meglepő, ha az ember a legkisebb furcsaságban is rémképeket lát. 

Aki focizott már, az tudja

Ki kell gyógyulnunk a traumáinkból és kész. Két okból is kiszúrunk magunkkal, ha elsodortatjuk magunkat az ilyen-olyan vélt vagy valósnak ható alapanyagból összetákolt konspirációkkal. Egyrészt a foci egy olyan játék, amiben benne vannak a váratlan eredmények, a szokatlan formák és a meredek eredmények. Igaz ez a grundra is: kaphatsz úgy 4 gólt egy nyertesnek hitt meccsen, hogy annak az utolsó 20 percig még csak helyzetig se jutott el az ellenfél… És tényleg van ilyen!

Fókuszáljunk a jelenre

A világon tényleg bármi elképzelhető, és annak a szöges ellenkezője is. Én is nagyon csalódott voltam, amikor kiestek bizonyos csontvázak, amikor vastagon hülyének nézve éreztem magam. De megtanultam újra bízni a sportban, a tisztességben és abban, hogy a Szövetség ellenőrei és szakemberei mindent megtesznek azért, hogy tisztán tartsák a sportéletet az árnyékoktól. Mert ha felülünk az összeesküvés vonatra, azzal csak a saját szenvedélyünknek és szórakozásunknak ártunk. Minden más pedig a foci természete. És ne felejtsük, hogy egy olyan bajnokság az NB1, amiben az elit Ferencvároson kívül nagyjából bárki megverhet bárkit bármikor.

Tanulság

Teljesen átérzem a kövesdiek fájdalmát, mert meglátásom szerint több szempontból is jobb focit játszottak az év nagy részében, mint a Puksás Akadémia. A sárga-kékek különösebb megingás nélkül nyomták le szezon első felét, tehát várható volt egy természetes formavesztés. Ahogy a tévében is hallhattuk, a Mezőkövesd nem a Real Madrid, hogy egy mélyebb időszakban is nyolcat lőjön, és nem is egy Ferencváros, ahol a válságot egy-egy döntetlen jelenti. Jó szívvel gondolok a matyóföldiek idei teljesítményére és nagyon sok sikert kívánok nekik és szurkolóiknak a következő szezonra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1fan.blog.hu/api/trackback/id/tr4915976332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.