Ahogy a szurkoló látja, érzi és gondolja

NB1Blog

NB1Blog

EL - A Honvéd kudarca egyben a Fradi sikerének magyarázata

2020. szeptember 18. - nb1er

Zéró izzadtsággal 0:2-re lépte le a Malmö a magyar kupagyőztes Honvédot az Európa Liga selejtezőjében. Az eredmény nem Bódog Tamás kudarca, hanem sokkal inkább a magyar foci elégtelen bizonyítványának próbavédése. Azt, hogy az esti meccsből baj lesz, arra már a felvezető műsorból következtethettünk. Egyrészt mást mondott, másképp jellemezte az edző és a stúdiós szakértő ugyanarról a csapatról, másrészt arra építeni, hogy a lendületes Honvéd a Diósgyőr elleni 2:4 miatt valódi ellenfele lehet a svéd erőgépnek, az egy olyan alternatív magyarázata a helyzetnek, ami alapból arcvakarós.

A nyáron még úgy tűnt, hogy a 2020-as Honvéd végre elmozdulhat a szenvedős fociból valamerre, ezzel szemben a csütörtöki játék messzemenően elmaradt még a minimális elvárásoktól is. 

A Honvéd kupagyőztesként egy szimpatikus edzőpartnernél nem erősebb ellenfél Európai viszonylatban, ami két dologra hívja fel a figyelmet. Egyrészt ennyit ér ma kupagyőztesnek lenni Magyarországon, másrészt nemzetközi értelemben zéró közeli teljesítményre képes az a csapat, amiben néhány kóbor léleknél több magyar játékos szerepel a kezdőben. Na ezért nincs több játékos a Fradiban és a Vidiben. Ezért, mert a jobban csengő NB1-es nevek pontatlan, ötlettelen és olykor lelketlen játékot produkálnak a nagy lehetőségek kapujában, ezzel a mentalitással pedig garantált üzleti bukás elindulni Európába. Fáj, hogy ezt kell mondanom, de teljesen megértem, hogy inkább igazol a Fradi szlovák válogatottat, mint magyart.

A meccs számomra legmélyebb pontja egyébként egy szögletnél volt, amikor a padról jött utasításnak teljesen az ellenkezőjét hajtotta végre a diósgyőr-verő Honvéd elit: beadás helyett albizés kicsiben.

Csalódás a Honvéd, de nem azért, mert kikapott a nyilván esélyes Malmőtől. A pályán mutatott zsákutca foci az, ami rémisztően magyar foci.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1fan.blog.hu/api/trackback/id/tr2016196564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.09.20. 07:48:03

Nem tudok sajnos vitatkozni, Honvéd szurkerként sem.De valahogy az se megoldás, hogy éveken át beletolunk hány csilliárd adópénzt egy külföldiekből álló csapatba.A Fracskának is kellett ehhez 6-8 év, mire idáig eljutottak.Most már jók, ezt elismerem; de pár éve még a Partizáni, Zseljo, Mutyiland, stb csapatok elleni vitézkedés volt, ezt se felejtsük el.

nb1er 2020.09.20. 07:50:41

Igen, 6-8 év kellett, mire a Fradi infrastruktúrája, képzési rendszere meg egy csomó minden kiépült egy európai minimumra. Viszont, a Fradi a jövőben önjáró lehet nagyrészt. A legtöbb OTP Bank Ligás csapatot levágnánk az állami pénzről, köszönne ránk a lett bajnokság mája :D

György Attila Révai 2020.09.20. 10:11:11

Nem teljesen értek egyet az értékeléssel, bár az látszott, hogy ez a svéd csapat lényegesen jobb. Különösen az első félidőben. Az első gól lesből született, a második 5 perccel a befejezés előtt. Ettől függetlenül a Honvéd nincs jó formában. A múlt héten egy gyengélkedő Diósgyőrt győzött le váratlanul.

Broad 2020.09.20. 10:11:12

Fradi képzési rendszere? Nagyítóval kell keresni Magyar játékost a csapatban. A legnagyobb különbség a Honvéd és a fradi között, hogy a fradiba ömlik az állami pénz. Ha piaci alapon kellene megélnie sehol nem lenne a fradi. 1995-ben még saját erőből érte el a BL-ben, amit elért, ezt ma már nem lehet elmondani róluk.

nb1er 2020.09.20. 10:13:48

@György Attila Révai: Sem a Djurgarden sem pedig a Malmö nem azt mutatta eddig, amire ők egyébként tényleg képesek. A Honvéd játékával nem is a végeredmény volt a baj, hanem a demotivált, dekoncentrált, szétesős végtelenül esetleges játékkép. Ez szúrt szemet leginkább.

igazi hős 2020.09.20. 14:03:59

A Fradinak volt egy időszaka, amikor szétlopták a csapatot, (hazai szinten) óriási bevétel mellett csináltak nagy mínuszokat. Aztán egy vezetőség csere, irgalmatlan támogatás és sok év kellett ahhoz, hogy európai 2. szintű csapat legyen. Ami tök jó helyezés, ez a reális helyünk. A Honvéd a lehetőségekhez képest jobban szerepelt, különösen az akadémia (valahogy az üzletemberek által birtokol akadémiák nyereségesek, lásd MTK Várszegi idejében), de onnan csak a hazai szinthez képest átlag feletti eredmények jöttek, és ez sajnos alig ér valamit. Ha az MLSZ akarná (tehetné), akkor limitálhatná a külföldi játékosok számát, ahelyett, hogy aprópénzzel jutalmazza a hazai fiatalok szerepeltetését. Persze a honosítás után 5 évig még külföldinek számít. És így is kéne legalább 10 év, miután a fele (?) edzőgárdát kirúgták.

Nancsibacsi 2020.09.20. 14:04:02

Azért a magyar válogatott gurítana egy ötöst ennek a fradinak, ahogy Dátdai idején is gurított. Egy Szoboszlaiért vagy Sallaiért még minimum 5 ukrán vendégmunkást adna Rebrov is. Az hogy az NB1nek nincs pénze jó magyar játékosokra nem jelenti azt hogy a magyar játékosok rosszabbak lennének mint az ukrán zsoldosok.

Golyós 2020.09.20. 15:20:08

@Nancsibacsi: Teljesen vak vagy ehhez a sporthoz.
A legjobb példa erre Varga Kevin akit 3 millió !!! Euroért akarta a Debrecen eladni. Ne nevettesük már ki magunkat.

kontrapunkt 2020.09.20. 15:20:10

Amíg a válogatottban alibifutballal is meg lehet élni, addig nem lesz jó magyar foci.

nb1er 2020.09.20. 17:26:25

@Pár titkár: Pontos, nagyon pontos meglátás. :D

Szerintem ez mentalitás kérdése. Lehet, hogy a horvát néplélek szorgosabb, büszkébb, tüzesebb. Én ebben látom a kulcsot.

nb1er 2020.09.20. 17:54:59

@Pár titkár: Pontos, nagyon pontos meglátás. :D

Szerintem ez mentalitás kérdése. Lehet, hogy a horvát néplélek szorgosabb, büszkébb, tüzesebb. Én ebben látom a kulcsot.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.09.20. 18:45:07

@Nancsibacsi: Nem hiszem. És nem feltétlenül arról van szó, hogy sok magyar játékos nem tud focizni. Cseppet sem.

A probléma nem csak a fociban, nem csak a sportban jelenik meg.

De amikor a magyar melós itthon panaszkodik, hogy nem tud egy jó lakást megvenni, kimegy Angliába, akár a bérelt szobán is osztozik és így tud valamennyit megtakarítani. Mint ahogy az ide érkező ukrán vendégmunkás is osztozik a szobán a munkásszállón, megtakarít és küld is haza pénzt. Miközben otthon ugyanaz volt a baja, mint a magyar társának itt, mielőtt kiment volna London mellé mosogatni.

Aki otthon van, az a szomszéd felé érez megfelelési kényszert, együtt panaszkodik vele, együtt reprezentálják a vagyonukat, és ez a morál látszik meg a munkahelyen és a focipályán egyaránt. Csak a focipályán előfordul, hogy az ellenfélhez húz a szíve, s az edzővel sincs meg az összhang a hazai foci bajairól gondolt véleménykülönbség miatt.

Ahhoz, hogy ezt a problémát leküzdjék több évtized kellene.

Erre jön még az a kérdés, hogy az adott játékosok tudásával kapcsolatban mennyire vagy elfogult, a véleményedből mennyi az illúzió.

---

Ahhoz viszont, hogy egy versenyképes csapatot lehessen építeni nem csak játékosok és edző kell, hanem szponzorok is, brand is és egy kicsit olyan történelem, pedigré ami miatt akkor is lesz pénz, lesz szponzor, ha kicsit rosszabbul megy. Mert ebből lesz a stabilitás.

A Honvéd hosszú ideig úgy működött, hogyha a másik csapat jó játékost nevelt, azt be lehetett sorozni, ezzel pedig náluk tisztességtelen előny volt, másnál tisztességtelen hátrány. Csak ez ma csökkenti az akkori rendszer haszonélvező csapatainak (Honvéd, Dózsa, Vasas) brand értékét, ha az utódokról van szó. S persze ugyanez korlátozza a szurkolók számát. Mert az ilyen rendszer haszonélvezőihez és lelketlen kiszolgálóihoz kötődni történelmileg majdnem olyan, mintha az ÁVH, vagy a III/III lenne az a múlt amihez kötődnél, amihez a csapathoz kötődéként büszkének illene lenni.

Az akkori rendszer sok húzása elleni lázadás viszont kinevelt sok olyan vidéki családot, ahol több generáció óta Fradi szurkoló mindenki. S Budapesten és Vidéken egyaránt vannak olyanok, akiket a foci ugyan nem érdekel, de az akkori helyzet, helytállás miatt a Fradi igen. És ahogy az F1ben a Tifosinak nem lesz túl népet sem Vettel, sem Schumi... Nem volt túl Finn Kimi, úgy a Fradi játékosai sem idegenek sok szurkolónak.

A Fradi kicsit a hazai labradúgás Ferrarija. A különleges brand, hangulat mellett az is igaz, hogy kívülről kell erősíteni a győzelemhez a helyi problémák miatt. De a stabilitáshoz nem csak az kell, hogy mint máshol is, itt is van közpénz és annak elköltését felügyelő kormányközeli emberke. Kell az is, hogy a múlt, a brand, stb. miatt megvegyék a Fradi sört, az energiaitalt, hogy legyenek olyan bevételi források, amik más magyar csapatnál nem feltétlenül elérhetőek. Mert így sok vezető, sok más szakember merhet kicsit hosszabb távú stabilitással számolni, arra tervezni.

És ez az a helyzet, amivel kicsit más mentalitást, más hangulatot lehet majd idővel felépíteni. És aki már abban nő fel, az nem fog rosszul teljesíteni akkor sem, ha magyarként, magyar csapatban játszik. De ugyanez kell ahhoz is, hogy aki ma a Fradiba igazol, később drágábban, nemzetközi szinten nagyobb csapatban mehessen tovább. Mert nem csak a gyereket, a "saját nevelésű" játékost kell nevelni, hanem azt a tehetséget is, aki egy magyar csapatban való szereplést ugródeszkának is használhat. És itt az elvárások, a hangulat, a tradíciók is számítanak.

Nem mindegy, hogy a sas szívről, sokféle ilyenről beszélve próbálsz motiválni, vagy megjegyzed, "régen, ha a csapatunkban valaki ilyen szarul játszott, besoroztuk az ellenfél játékosát". Ahol viszont nincs meg sem bevételben, sem tradícióban, sem kellő méretű szurkolótáborban, sem sok másban az alap, ott nem nagyon van mire építeni, és az akadémia sem fog jól működni, de a nagy csapatot sem használják majd továbbfejlődésre az ígéretes labdarúgók. Ahol nincs szilárd alap, erős, végigvitt koncepció, és terv, ott azt fogjuk látni, amit a Honvéd mérkőzésén is láthattunk.

DE sok más csapatot a saját maga által eltett támogatás is demotiválttá tesz és megöl. Nem véletlen az, hogy a Fradival nem ez lett, hanem ők tudják használni a kapott pénzt és azt is, amit elértek.

nb1er 2020.09.20. 18:45:54

@Válasszunk: !!! sok értékes gondolat, köszönöm

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.09.21. 09:28:43

@nb1er: Majd kíváncsi leszek erősen, hogy ha Rebrovot, meg Tökmagot, Zubkovot, stb jobb játékosokat elviszik, akkor a Fracska hogy fog majd visszazuhanni a jelenlegi szintű magyar valóságba.Mert hogy el fogják vinni őket, szét fogják szedni a csapatot lehet már télen, vagy jövő nyáron, az várható.Az addig kitermelt gempa sorsa is erősen kérdéses lesz, jó eséllyel.
Ja, és nem kívánom ezt a szétszedést, csak a Fradi európai szinten még mindig csak alsó-közép csapat max, így nem fogják tudni megúszni.
És még annyit, ha a Honvédba is belepumpálnának ennyi pénzt, meg hoznának egy jó edzőt, és teleraknák külföldi, legalább közepes játékosokkal, akkor ők is elkezdenének egész jól muzsikálni.
Szóval ez a modell simán másolható.Csak most a Honvéd nem kegyelt csapat, stadiont is utóljára kap, ha már egyáltalán.
Ez a besorozósdi is elég gyenge szöveg manapság, az ötvenes években volt ez a rendszer, de kétlem, hogy a csapat akarta volna így, ez a kibaszott kommunizmus átka volt, ezért kár szidni a Honvédot.
A 80-as években már sehol nem volt besorozás, és anélkül is zsinórban volt jó pár bajnoki cím.Én még emléxem rá.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.09.21. 09:28:45

@Válasszunk: "hanem ők tudják használni a kapott pénzt és azt is, amit elértek."
Ja-ja, lásd a 95-ös BL-pénzt is milyen jól tudták használni...Meg elérni, de leginkább eltenni, megvédeni.
:-)))

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.09.21. 09:28:46

@nb1er: Én a horvátok helyzetében máshol látom a különbséget.

Nekünk volt egy Aranycsapatunk, és amennyire az közel volt a válogatotthoz, volt egy nagyon összeszokott válogatottunk is, és "lehettünk mi a legvidámabb barakk", ezzel előre is tudtunk jutni. Csakhogy ekkor termeltük ki azon sportvezetők első generációját, akik azt látták az ellenfél játékosait besorozva, politikai hátszelet szerezve is lehet nyerni és ez ideig-óráig működőképes nemzetközi szinten.

És amíg az így sikeres edzők tekintélye továbbvitte a mintát, a következő generációkban már sok rossz módszer jelentette a szakmai konszenzust, pedig ez az irány zsákutca, és ma már semmire sem elég, mi egy borzasztó rossz helyzetben vagyunk, és nagyon nehéz olyan csapatokat találni, amik elhoznák a megújulást. Mert vidéken többnyire kevés a pénz, a néző, egy-két város kivételével esélytelen az irány. Budapesten pedig a piacon megosztozik több érdekes hagyományokkal rendelkező csapat.

A horvátok viszont nem feltétlenül voltak a politika kedvencei Jugoszláviában, nekik nem volt horvát aranycsapatuk a szocializmusban. Jött viszont egy délszláv háború, és utána a jugoszláv szakmának nem volt döntő tekintélye, így nem is tudták dominálni a helyi sportszakmát. Nem az ő módszereik működtek.

Hanem a világon mindenhol bevált profi módszereket próbálták használni. És erre épült fel sok klub, sok akadémia, ehhez alkalmazkodik a finanszírozás, a sportpolitika.

A horvát sportszakma szükségszerűen felismerte, hogy a háború és a gazdaság összeomlása után a sport sokaknak kitörési lehetőséget kínál, és ezzel lehet vonzó. Válogathattak a tehetségek között, és a külföldön bevált profi módszerek a nagyon nagy számú jelentkezővel, a "szűz piacon" természetes, hogy bejöttek. És abban a helyzetben az emberek ki voltak éhezve a sikerre, amiket a szurkolók is a saját sikerüknek éreztek. A nézettségnek, a fejlődés megbecsülésének és a normális piaci elvárásoknak is megvolt az oka.

A szlovákoknál, cseheknél is volt széteső ország, és kevésbé volt terhes örökség. Sok más ország az ilyen különbségek miatt volt jobb helyzetben, és tudott élni azzal, ami Dél-Amerika legtöbb országában működik: A sport kitörési lehetőséget jelentett és képes volt valós perspektívát kínálni, posztkomcsi csontvázak helyett hiteles vezetőkkel. Szerintem ezek a különbségek indokolják azt, hogy ők sokkal több jó játékost nevelnek.
süti beállítások módosítása