Ahogy a szurkoló látja, érzi és gondolja

NB1Blog

NB1Blog

A Puskás Akadémia lesz a nagy közös bokszzsák?

2020. július 02. - nb1er

Nagy meglepetésre végül a Felcsútiak értek a dobogó harmadik fokára, ami által jogot szereztek az Európa Liga előválogatójára. A Puskás meccsein két vizsgának is szurkolhatunk. Egyrészt a csapatnak, ami játéktudásban bizonyíthat, a focit figyelő közösségek (és a sportág meggyőződéses ellendrukkerei) pedig sportszerűségből jeleskedhetnek. Mindkét esetben vannak félelmeim, ezekről lesz szó a folytatásban.

A Puskás Akadémia esélyei nemzetközi szinten

A szezon elején mutatott jó forma alapján többen is úgy vélték, hogy a Puskás Akadémia játéka rendben van, de őszintén szólva én az utolsó percig kételkedtem abban, hogy meglesz nekik a bronz. Hornyák Zsolt munkáját nagyra tartom, rám legalábbis rendre jó benyomást tett a szezon során, de a csapatkép egyáltalán nem ad okot az optimizmusra. Persze lehet, hogy a járványidőszak összerántja az európai mezőny alsóházát, de legfeljebb két kört látok bennük, a főtábla nem realitás. Összevetve a Honvéddal? A kispestieknél egy fokkal erősebbnek tartom őket, de sokkal esélyesebbnek már nem.

A legnagyobb nyomás azonban határon innen érheti a csapatot

Láttunk már olyat a történelemben, hogy bizonyos szurkolótáborok a külföldi vendégek soraiban szurkoltak az NB1 bajnoka vagy éppen más kevésbé népszerű jól szereplői ellen, de a PAFC népszerűsége és legitimitása talán mindegyik másé alatt van. És ez a megkérdőjelezettség nem a játékosok felé irányul elsősorban.  

Érdemes eljátszani a gondolattal

A Puskás Akadémia nemzetközi eredményeire azok is odafigyelnek majd, akik amúgy elhatárolódnak a focitól. Kellemetlen vízió, de a csapat beágyazottsága végett simán el tudok képzelni akár egy teljes (vagy több) stadionnyi ellendrukkert is: ha nyer a csapat, akkor ... tetszőleges konteó ..., ha pedig veszít, akkor meg lehet durrogtatni a közbeszédből már jól ismert kárörvendő rigmusokat.

Úgy hiszem, sokan vizsgáznak majd sportszerűségből és sportszeretetből: vajon látni fogjuk a lényeget az emblémán túl?

Az Európa Liga selejtezői augusztus végén kezdődhetnek.

Az előző bejegyzésben

Kuttor Attila szenvedélyes kifakadása régi idők nehéz emlékeit idézi fel...

stadium-1750794_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1fan.blog.hu/api/trackback/id/tr8115977842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

50-50 2020.07.04. 18:46:48

Nem gondolom, hogy bárkinek számot kellene adnom sportszeretetből és sporszerűségből. Ugyanakkor a szóban forgó csapat számomra nb1-s profi csapatként nem létezik. Soha egyetlen meccsét nem néztem meg, s nem is fogom, bárkivel játszik. Ennyi, már így is túl sok karaktert pazaroltam rá.

Benbe · http://www.benbe.hu 2020.07.04. 18:46:52

Nehéz lesz objektíven szemlélni az Akadémia nemzetközi tevékenységét, ha minimális számú saját nevelésű játékossal fognak kiállni.

Traubisoda 2020.07.04. 18:46:57

Érdekes felvetés a cikk, ugyanakkor rossz oldalról közelíti meg a kérdéskört. Sportszerűséget, sportszeretet vár el az író egy olyan csapattal szemben, amelynek a jelen formában való létezése nem más mint éppen a sportszerűség, a magyar foci tradiciói, és a normálisan gondolkodó emberek arconköpése. Hogy mi a probléma a Puskás Akadémiával? Rengeteg.

1. Kezdjük a nevével. Nem vagyok Kispest drukker, de teljességgel megértem az ellenérzéseiket, hogy egy mesterségesen felfújt falusi kiscsapat bitorolhatja a legnagyobb volt játékosuk, Puskás Öcsi nevét, csak azért mert az aktuális megalomán politikai vezető települése.

2. Egy a nevében is dekralált (elvileg) utánpótlásképző műhelytől, akadémiától az lenne a minimum elvárható, hogy a sajátnevelésű játékosokat szerepeltessen lézrejöttének eredeti céljai alapján. Ehelyett a mindenféle külföldiekkel és innen-onnan összeszedett légióscsapatot csinálnak belőle, mert ugye a díszpáholyban ülők magasról tesznek a hangzatos akadémiáskodásra, utánpótlásnevelésre, ők a sikerben akarnak lubickolni.

3. Még az amúgy is eltorzult hazai fociéletben, ahol aktuálpolitikai szereplők házi játszadozásává silányodott a magyar klubfoci is kilóg negatív értelemben egy politikai vezető szülőfalujának az olyan szintű mesterséges felpumpálása, amelynek eredményeként az első osztály meghatározó csapatává teszik azt. Miközben olyan nagy tömegbázisú és történelmű csapatokat hagynak alsóbb osztályokban sinylődni mint a Győr, Pécs, Szeged, Nyíregyháza, Békéscsaba, stb. közben egy pár ezres falu csapatába öntik a (közvetve) közpénzt csak azért mert az a "nagy ember" szülőfaluja. Minden jóérzésű ember gyomra felfordul ettől és egy bizonyos másik vezető és a romániai FC Olt emléke ugrik be róla (akinek nincs meg a sztori keressen rá a neten).

Sorolhatnám még, de azt hiszem ennyi éppen elég. 30 éve meccsrejáró, a magyar focit szerető és azt féltő szurkolóként csak annyit mondhatok, hogy nem lehet számonkérni sem sportszerűséget, sem sportszeretetet a Felcsút csapata kapcsán (szégyen még Puskás nevét is egy mondatban említeni velük, úgyhogy jobb az eredetit használni), hiszen igazából nem más ez a politika kreálta torzszülemény, mint a legnagyobb szégyene a magyar focinak. Bízom benne hogy a történelem majd igazságot szolgáltat és úgy fog eltűnni a pöcegödörben ez a csapat, mint ahogyan az a bizonyos FC Olt is eltűnt...

Nekoashi2005 2020.07.04. 18:47:08

Tippmixen meg fogom játszani az alcsút nemzetközi meccseit. Mind a kettőt, mert remélem, a selejtezőben ki fog esni! Ez az egész a magyar foci szégyene! Több mint 60 milliárd közpézből!

2020.07.04. 18:47:19

A fidesz csapata illik a fideszhez, akik se nem fiatalok, se nem demokraták és fogalmuk sincs arról, mi az a szövetség. A Puskás Akadémia se nem Puskás, se nem akadémia. Szerintem az emberek többsége úgy fog ehhez hozzáállni, hogy figyelemmel kísérik, de semlegesen állnak hozzá. Ez a legtöbb, amit egy igazi magyar ember megtehet a csapatért.

zsocek 2020.07.04. 18:47:30

A futballtörténelem egyik legabszurdabb kreálmánya a közpénzből stadionnal ellátott és közepes játékosok felvásárlásával nyomuló Puskás AKADÉMIA csapata, ami kizárólag orbán elvtárs hobbiját szolgálja. Milliárdok ömlenek a csapatba, meg azon keresztül pár ember zsebébe, erre szolgál, Puskád nevének megszégyenítése.
süti beállítások módosítása